Aktualności

Smaki i zapachy w kl. III b

18 października 2013

14 października był dla uczniów kl. III b wyjątkowym dniem. Nie tylko ze względu na pasowanie pierwszoklasistów na uczniów czy też uroczyste obchody Dnia Edukacji Narodowej, ale z racji nietypowych zajęć. Tego dnia gościem w kl. III b była p. Sylwia Jeremiejewicz – Szymańska (mama Franka). Na co dzień p. Sylwia pracuje w szwajcarskiej firmie Firmenich, zajmującej się produkcją aromatów spożywczych i kompozycji zapachowych.

Tego dnia dzieci na nowo odkryły, co to jest smak i zapach oraz co wpływa na to, jak odbieramy dany produkt spożywczy. Część zapachów była bardzo przyjemna: malina, cytryna, jabłko, kawa, ale były też takie, które wzbudzały z goła inne emocje: wasabi, pomidor, zgniłe jabłko. Dzieci bardzo zaangażowały sią w zajęcia: próbowały, wąchały, oceniały. Czasami coś się rozlało. Miały również niepowtarzalną okazję, by stworzyć własny aromat.

Okazało się, że cała klasa to prawdziwi eksperci od smaków i zapachów.

Bardzo serdecznie dziękujemy
Uczniowie i Nauczyciel